Güncel / Haberler

Hamsi İçin Sürdürülebilir Avcılık Şart

Hamsi İçin Sürdürülebilir Avcılık Şart

Türkiye ve dünyayı dondurulmuş ve yenmeye hazır su ürünleriyle buluşturan Kocaman Balıkçılık, hamsi popülasyonunu artırmak için Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin hamsi avında ortak kurallar oluşturması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üç kuşaktır balıkçılık ile uğraşan, Türkiye’nin su ürünleri alanındaki köklü firması Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Karadeniz’de her yıl hamsinin azalmasının önüne geçebilmek için Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin ortak balıkçılık politikasında birleşmesini ve Türkiye’nin buna öncülük etmesini öneriyor.

Hamsinin sadece Türkiye kıyılarında değil Karadeniz’e kıyısı bulunan her ülkede avlandığına dikkat çeken Kocaman; “ Yalnız Türkiye’nin sürdürülebilir avcılık yapması yetmez, bizim karasularımızdan göç eden balıkların büyük kısmı Gürcistan, Abhazya ve diğer bölgelere gidiyor. Biz 9 santimetrenin altındaki hamsilerin avlanmasına müsaade etmiyoruz ancak diğer ülkelerde boy sınırı yok. Bu hamsinin bir kez bile yumurtalamadan avlanması anlamına geliyor ve böylelikle hamsi popülasyonu her geçen yıl azalıyor. Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler ortak kurallar belirlerse hamsi popülasyonu korunabilir” dedi.

Hamsi sezonu artık erken bitiyor!
Hamsinin beslenip büyüyemediği için küçük kaldığını ifade eden Osman Kocaman, Türkiye’de hamsi avının artık sadece 1-2 ay yapıldığını, bu durumun tezgâhlardaki hamsi miktarının azalmasına ve balığı pahalı yememize sebep olduğunu belirtti.